Hvad er Mediefag?
Mediefag på Viborg Gymnasium kombinerer teori og praksis for at give eleverne en dyb forståelse af levende billeder i en kommunikativ, æstetisk, kulturel og samfundsmæssig kontekst. Faget giver indsigt i film, tv og nyere medier og ruster eleverne til både at analysere medieindhold og selv skabe deres egne produktioner.
Teoretisk-analytisk tilgang
Gennem undervisningen udvikler eleverne deres evne til at analysere filmiske og dramaturgiske virkemidler, som anvendes i film, tv og digitale medier. De lærer at identificere og vurdere grundlæggende forskelle mellem fakta og fiktion samt de sammenhænge, der opstår mellem disse genrer. Derudover arbejder eleverne med at perspektivere medieproduktioner i en bredere kulturel og samfundsmæssig kontekst.
Praktisk tilgang
Udover den teoretiske forståelse får eleverne mulighed for at arbejde praktisk med medieproduktion. De lærer at håndtere optage- og redigeringsudstyr samt at tilrettelægge produktioner fra idé til færdigt produkt. Eleverne arbejder i grupper med planlægning, optagelse og redigering, hvor de anvender deres viden om filmiske og dramaturgiske virkemidler for at skabe sammenhængende og engagerende medieindhold.
Kernestof
I mediefag arbejder eleverne med en række centrale emner, der danner grundlaget for deres faglige udvikling. De bliver introduceret til filmiske og dramaturgiske virkemidler, forskellige genrer og medieplatforme samt samspillet mellem film, tv og nyere medier. Derudover lærer de om produktionstilrettelæggelse, herunder optageprincipper, redigeringsteknikker og distributionskanaler.
Mediefag på Viborg Gymnasium
På Viborg Gymnasium er der flere muligheder for at studere mediefag. Som en del af STX-studentereksamen tilbydes den unikke studieretning Medier og Informatik tilrettelagt dem, der vil udforske deres kreativitet og kommunikative evner i en verden præget af digitale medier. Her får du indsigt i medier, platforme og kommunikation, samtidig med at du arbejder praktisk med animation og medieproduktion. Gennem samarbejde med lokale aktører som The Animation Workshop, TV MidtVest og VIA University College får du hands-on erfaring og et stærkt netværk i branchen. Derudover kan mediefag også vælges som valgfag på både B- og C-niveau.
Også på HF-uddannelsen er det muligt at have mediefag som fag. Med fagpakken Medier & Samfund udvikler du både dine praktiske og analytiske evner inden for medieproduktion og samfundsforståelse. Gennem mediefag lærer du at skabe og formidle medieprodukter, mens samfundsfag giver dig indsigt i de politiske, sociale og økonomiske strukturer, som medierne både påvirker og påvirkes af. Denne fagkombination åbner døren til spændende karriereveje inden for kommunikation, marketing, journalistik, PR og filmbranchen. Hvis du vil forstå og forme samfundsdebatten gennem medier, er denne fagpakke det rette valg.
Derudover findes fagpakken Visuel HF, som er for dig, der brænder for at tegne, formgive og skabe. Kombinationen af billedkunst og mediefag på B-niveau giver dig mulighed for at fordybe dig i den kreative proces og udvikle dit visuelle talent. Uddannelsen kombinerer en treårig HF med et talentforløb på The Animation Workshop, hvilket styrker dine evner inden for illustration, animation, grafisk design, film, spil og arkitektur. Med Visuel HF får du både en gymnasial eksamen og en stærk portfolio, der kan kvalificere dig til videregående kreative uddannelser i ind- og udland.
Mediefag styrker generelt elevernes kritiske sans, kreativitet og evne til at kommunikere gennem levende billeder. De bliver rustet til at navigere i det moderne medielandskab og udvikler kompetencer, der både kan anvendes i videregående uddannelser og i en medieorienteret verden. Gennem både analyse og praktisk produktion bliver eleverne aktive og reflekterende deltagere i mediesamfundet.